Home » England, France, Top News » Prebiu Group D: Perancis vs England

France vs England - UEFA EURO 2012
France vs England | UEFA EURO 2012

Perancis vs England (Group D)
11 June 2012, 12.00 malam
LIVE Astro Supersport 825

JURULATIH Laurent Blanc yang membentuk semula skuad Perancis yang dimalukan dengan kegagalan di final Piala Dunia 2010 di Afrika Selatan tidak akan terkejut dengan perubahan permainan yang diterapkan England.

Blanc, yang menyaksikan pasukannya tidak kalah dalam 21 perlawanan, amat memahami permainan England dan memberi amaran kepada anak buahnya supaya berwaspada dengan kekuatan fizikal yang akan digunakan lawannya itu dan mengetepikan segala pandangan dan statistik kedua-dua pasukan.

Juara Eropah pada 1984 dan 2000 itu perlu mempersiapkan diri dan mengharapkan ketajaman penyudah Karim Benzema dan kreativiti Samir Nasri serta Franck Ribery untuk berdepan pertahanan England yang bakal diketuai John Terry.

Selepas menyaksikan kejayaan Blanc membentuk semula skuad Perancis, semua pemain kembali yakin.

“Beliau menyuntik kekuatan mental dan semangat berpasukan seperti yang anda rasai di kelab,” kata pemain tengah, Yohan Cabaye.

“Anda boleh melihat perubahan di atas padang.” Dia menambah, Perancis mempunyai sedikit kelebihan psikologi selepas menang dalam pertemuan terakhir sebelum ini dalam aksi persahabatan di Wembley pada 2010. “Tapi perlawanan kali ini berbeza,” kata Cabaye. “Ia perlawanan lebih kompetitif, perlawanan pertama kami.”

  • England tak gentar rekod Perancis

PENGURUS England, Roy Hodgson menegaskan para pemainnya tidak gentar untuk berdepan Les Bleus dalam pertembungan paling mendapat perhatian pada Euro 2012, pagi esok.

Perancis yang akan beraksi dalam perlawanan Kumpulan D di Donetsk dengan rekod 21 perlawanan tanpa kalah, semakin meluap-luap dengan keyakinan apatah lagi setelah mengalahkan Estonia 4-0 pada aksi persahabatan minggu lalu.

Perancis ternyata lebih baik berbanding England ketika pertembungan kedua-dua pasukan di Wembley pada November 2010 dalam perlawanan persahabatan.

Ini bermakna skuad Laurent Blanc menjadi pasukan pilihan untuk menang pada perlawanan di Donbass Arena, esok.

Namun Hodgson menegaskan, di sebalik pelbagai kecelaruan England yang dibelenggu masalah kecederaan, pemain yakin mereka berupaya mengalahkan bekas juara Dunia dan Euro itu.

“Pemain yakin mereka mampu menang. Mereka tidak gentar. Kami tahu bagaimana corak permainan Perancis, sebahagian besar mereka beraksi di England. Kami tahu kualiti beberapa pemain mereka,” kata Hodgson.

Menurutnya, England tetap menghormati rekod Perancis yang melalui 21 perlawanan berturut-turut tanpa kalah.

“Saya tidak rasakan pemain kami takut dengan tugas yang menanti mereka. Sebaliknya mereka mungkin lebih bersemangat,” katanya.

  • Hodgson gembira sampai ke kemuncak

Selepas 36 tahun, Roy Hodgson akhirnya tiba di kemuncak kariernya di Donetsk awal pagi esok apabila beliau akan mengendalikan England bagi perlawanan pertama Kumpulan D Euro 2010 menentang Perancis.

Beliau mengakui gembira dengan perjalanan kariernya itu.

Namun Hodgson kurang pasti sama ada beliau akan gembira dengan pengalaman hidup ketika berada di puncak ketika ini.

“Saya bersedia berdepan cabaran,” katanya. “Sudah pasti saya tidak akan menerima tugas ini jika saya tidak gembira dengan keputusan yang diambil.

“Tapi saya seorang yang sukakan bola sepak dan bola sepak adalah sebahagian daripada hidup saya,” katanya.

“Saya memiliki pengalaman selama 36 tahun di pelbagai peringkat dan sekarang saya berada di peringkat tertinggi. Ia tugas paling tinggi di England dan saya tahu bagaimana untuk melaksanakan tugas ini.

“Tapi cuma hanya orang yang naif akan fikir tugas ini mudah…”

Hodgson yang dilantik sebagai pengurus pada 1 Mei lalu bangga dengan perjalanan kariernya dari Tonbridge Angels ke Wembley, menerusi Halmstad, Malmo dan Inter Milan, selain tugas di peringkat kebangsaan bersama Switzerland, Emiriah Arab Bersatu dan Finland.

“Di puncak? Ya sememangnya saya berada di puncak karier,” katanya. “Saya sangat teruja dengan tugas ini sejak pengerusi menghubungi saya lagi.”

Perancis vs England | UEFA EURO 2012


No comments yet... Be the first to leave a reply!

free hit counter